Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
White Guide Green kartlägger Sveriges matbutiker

White Guide Green kartlägger Sveriges matbutiker

4 sep 2017

WHITE GUIDE GREEN: Vilka är Sveriges mest hållbara matbutiker? Nu lanserar White Guide och WWF en ny, grön kartläggning av dagligvaruhandeln. White Guide Green blir det första initiativet att kartlägga Sveriges matbutiker ur ett hållbarhetsperspektiv.

Kriterierna – som är framtagna i ett samarbete mellan White Public, Bergkvist Publishing och Världsnaturfonden WWF – bedömer och belönar matbutiker som visar att de värnar om en långsiktigt hållbar konsumtion och som lyfter fram hållbart framtagna livsmedel såväl i butiken som i kommunikationen med sina kunder.

Mer grönt, Sverige-producerat och ekologiskt, samt större fokus på hållbart fiske, medvetna val av kött, djuromsorg, socialt ansvar och hälsosamma matvanor hör till det som premieras i White Guide Green.

Totalt kommer cirka 450 butiker i hela Sverige att testas, från och med oktober 2017 till mars 2018. Alla tester är oanmälda. Första guiden kommer ut i april 2018.

Pär Bergkvist, initiativtagare till White Guide Green:
– Idag är det svårt att få en överblick och insyn i hur matbutikerna jobbar med hållbarhet. Dessutom finns det en mängd miljömärkningar och certifieringar som är svåra att hålla reda på. Syftet med White Guide GREEN är att förenkla för vanliga kunder, förtydliga vad som erbjuds och lyfta fram de matbutiker i Sverige som anstränger sig mest.

Anita Falkenek, vd KRAV
– Som konsument kan du göra en enorm skillnad genom att välja en matbutik som tar ansvar för vilka varor som säljs och hur maten hanteras – en butik som sprider kunskap om matens påverkan på människor och miljö. Vi är därför glada över att tillsammans med White Guide bidra till att lyfta fram de bästa butikerna inom detta område.

Lars Peder Hedberg, publisher i White Guide Global
– Att ta brett ansvar för människa och planet är nyckeln till framtidens gastronomi. White Guide Green fokuserar på och premierar de aktörer i detaljhandeln som gör bäst ifrån sig på hemmaplan, och i september lanserar vi en global listning; 12forward sustainability initiatives, som tänker nytt inom hållbar livsmedelsproduktion och gastronomi runt om i världen. Detta sker i anslutning till firandet av Global Gastronomy Award i New York den 25 september.

Fakta:

  • White Guide Green ges ut av White Public AB, ett företag ägt av White Guide Global AB och Bergkvist Publishing AB
  • Kriterierna är framtagna av White Public AB tillsammans med Världsnaturfonden WWF. Dessutom har ICA, COOP, Axfood, Lidl, Netto och Bergendahls fått möjligheten att ha synpunkter på kriterierna. Även KRAV, Naturskyddsföreningen, MSC, Fairtrade, Svanen m fl har deltagit i arbetet med kriterierna som ligger till grund för White Guide Green
  • Partners i satsningen är Oatly, Skånemejerier, Royal Greenland och KRAV
  • White Guide Green är inte en certifiering, utan en guide för konsumenter som vill göra mer hållbara och genomtänka inköp i matbutiken.
  • Mer info om White Guide Green hittar du på whiteguidegreen.se

Vill du tipsa om matbutiker, företag, personer eller aktiviteter som ska uppmärksammas i White Guide Green, kontakta Malin Komaiszko malin@bergkvistpublishing.se

För press som vill veta mer om satsningen, kontakta Pär Bergkvist par@bergkvistpublishing.se eller Anna Richert anna.richert@wwf.se

 

Mer från förstasidan

  • Nominerade till Årets Ljudmiljö i Stockholm

    Nominerade till Årets Ljudmiljö i Stockholm

    WHITE GUIDE 18: I samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm lanserar White Guide i år ett nytt pris: Årets Ljudmiljö. Det handlar om att lyfta fram restauranger som är föredömen när det gäller akustiken vilket skapar möjlighet till goda samtal vid borden för alla.

    Restauranglivet har förändrats stort de senaste decenniet. Idag är många restauranger öppna hela dagen med olika verksamheter där matsal, bar, café och nattklubb kan samsas i samma lokal. Samtidigt har restaurangen för en allt större skara blivit en arbetslokal och ett vardagsrum för social samvaro.

    Allt detta ställer högre krav på ljudmiljön i lokalen. Det gäller inte bara de som av olika skäl har nedsatt hörsel. Att erbjuda en miljö där man kan föra ett normalt samtal utan att störas av olika typer av bakgrundsbuller blir alltmer viktigt för alltfler krögare.

    Nominerade till ÅRETS LJUDMILJÖ I STOCKHOLM
    – i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm

    • Gastrologik, Stockholm
    • Operabaren, Stockholm
    • Taverna Brillo, Stockholm
    • Restaurang Volt, Stockholm

     

  • Välkommen till White Guide Gala 2018

    Välkommen till White Guide Gala 2018

    WHITE GUIDE 18: Vi har nöjet att presentera den fjortonde upplagan av White Guide där Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser och personligheter hyllas genom priser i olika kategorier.

    I år hålls galan för första gången i Blå Hallen, Stadshuset i Stockholm där nya och etablerade restaurangstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen. Det bjuds på mingel med goda smakbitar och drycker tillsammans med hela krogsverige.

    När: Måndag 5 mars 2018
    Tid: 17.00 –20.30
    Klädsel: Fest
    Prisutdelning: 18.00 –19.30

    Biljetter bokar du HÄR

    Pressackreditering? Maila mail@whiteguide.se


     

  • Årets Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning går till Malin Söderström

    Årets Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning går till Malin Söderström

    WHITE GUIDE 18: White Guide hyllar Malin Söderström för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att berika svensk matkultur.

    ÅRETS HYLLNING AV EN LÅNGTIDA BETYDELSEFULL GASTRONOMISK GÄRNING:

    • Malin Söderström, Stockholm

    Motivering: För att med en jordnära matfilosofi under många år ha
    varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom
    både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade
    krogprojekt.


     

  • White Guide Rising Star till Emma Shields

    White Guide Rising Star till Emma Shields

    WHITE GUIDE 18: White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Emma Shields, köksmästare på Flickan i Stockholm. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

    WHITE GUIDE RISING STAR 2018

    • Emma Shields, Flickan, Stockholm.

    Motivering: För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

    Prisutdelningen äger rum på White Guide Gala i Stockholms Stadshus, Blå Hallen måndag 5 mars.


     

  • Och de nominerade är...

    Och de nominerade är...

    WHITE GUIDE 18: På White Guide Gala den 5 mars lanseras den fjortonde upplagan av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier, för första gången i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.

    Av närmare 800 testade restauranger presenteras 600 restauranger i årets upplaga av White Guide.
     

    ÅRETS NOMINERINGAR

    WHITE GUIDE 2018

    Presenterade i bokstavsordning inom varje kategori.

    Vinnarna presenteras måndag den 5 mars på White Guide Gala på Stadshuset i Stockholm i samband med lanseringen av White Guide 2018.


     

  • Nomineringar Årets Dryckesupplevelse

    Nomineringar Årets Dryckesupplevelse

    WHITE GUIDE 18: Årets Dryckesupplevelse är ett nytt pris som i år ersätter Årets Vinupplevelse och Årets Ölupplevelse därför att upplevelsen och kvaliteten inte längre enbart styrs av glasets innehåll.

    Med utmärkelsen Årets Dryckesupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker där urval, hantering, mat- och dryckesmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

    Nominerade till Årets Dryckesupplevelse 2018:

    • Ambar, Stockholm
    • Bhoga Restaurang, Göteborg
    • Folii, Stockholm
    • PM & Vänner, Växjö
    • SAV, Tygelsjö
    • Unn, Stockholm
    • Winery Kitchen, Stockholm.

    Priset delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.


     

  • Nomineringar Årets Serviceupplevelse

    Nomineringar Årets Serviceupplevelse

    WHITE GUIDE 18: Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förmedlas till gästen, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

    Nominerade till Årets Serviceupplevelse 2018:

    • Adam/Albin, Stockholm.
    • Bloom in the Park/Embassy of Sagrantinia, Malmö
    • Frantzén, Stockholm.
    • Taxinge Krog, Nykvarn.

    Priset delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.


     

  • Nomineringar Årets Hållbara Gastronomi

    Nomineringar Årets Hållbara Gastronomi

    WHITE GUIDE 18: Årets Hållbara Gastronomi premierar en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig ­strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologiska ­råvaror en ­viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla. 

    Nominerade till Årets Hållbara Gastronomi är ett samarbete mellan White Guide i och KRAV. Priset premierar en tydlig strävan för en hållbar utveckling och delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.

    Nominerade till Året Hållbara Gastronomi 2018 är: 

    • Kalf & Hansen, Stockholm
    • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
    • Eco by StrandNära, Mörbylånga
    • Restaurang Volt, Stockholm

     

  • 600 restauranger listas i White Guide 2018 – inklusive 87 nya

    600 restauranger listas i White Guide 2018 – inklusive 87 nya

    WHITE GUIDE: Den 5 mars är det premiär för White Guide – Sveriges Bästa Restauranger 2018. Galan äger rum i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm. Men redan nu kan vi avslöja alla de restauranger som kommer att ta plats i White  Guide 2018. Det händer mycket i krogsverige och till årets White Guide har vi testat och bedömt cirka 800 restauranger - varav 600 tar plats i guiden.

    Av dessa 600 är 87 nya - de flesta nya krogetableringar sedan förra guiden, samt fem restauranger som gjort come­back. Av förra årets 600 restauranger var 80 nya. Förnyelsen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord. Vi konstaterar också att kvaliteten på årets urval av krogar är högre än någonsin tidigare. Som en konsekvens ökar då risken för att restauranger som inte hållit jämna steg med konkurrensen rör sig nedåt i placeringsordningen eller hamnar utanför de 600 – de behöver inte alls ha blivit sämre, det är ribban som höjts.


     

  • White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    WHITE PAPER #4: I flera veckor jagade Linda Dahl utan framgång historien bakom Hoi Ans stolthet, cab lau-nudlarna, på plats i Vietnam. Flera år senare hittade hon den äntligen: på en krog i Stockholm.

    Text: Linda Dahl Foto: Minh Mat
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    JAG BEFINNER MIG I DEN IDYLLISKA staden Hoi An i Vietnam och har precis ätit en legendarisk skål cao lau-nudlar. ”Receptet är hemligt och det är bara en enda familj som känner till det. Vill du veta mer måste du gifta dig med någon ur familjen som tillverkar nudlarna.” Snacket går mellan kvinnorna bakom de rykande grytorna. Varje kväll fylls ödetomten med folk som sitter på en brokig samling plastmöbler och äter sanslöst god street food. De gulbruna nudlarna, tjocka som fettuccine, är själva hjärtat i upplevelsen. Silkeslena med tuggig konsistens och lätt rökig smak ligger de i en lätt lakrits- och kaneldoftande saltsöt såsig buljong tillsammans med frodigt feta skivor av grissida, knapriga riskrutonger, spröda böngroddar och mängder av färska örter. Jag får veta att människor från hela världen reser hit för att få smaka stadens nudelstolhet, cao lau. Med munnen full av nudlar nickar jag och pekar på mig själv.


     

White Guide Presentkort