Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Unn, Stockholm

NYTESTAT: Unn, Stockholm
5 okt 2017

NYTESTAT: Intim gastronomi på hög nivå

MÄSTARKLASS

En kock, en sommelier och åtta gäster uppallade kring en häll. Fem dagar i veckan presenteras dussintalet rätter vartefter de tillreds i ett intimt kammarspel under en i runda slängar fyra timmar lång föreställning. Frida Ronges organiskt växande restaurang Tak som svävar högt ovanför Brunkebergsåsen har blivit med en krog-i-krogen. Unn är litet, inte mycket större än en studentlägenhet och ligger undanskymd i ett hörn.
     Från välkomnandet vid pulten genom den stora matsalens sociala sorl och in bakom en lönndörr lotsas de som lyckats boka de fyrtio platser som erbjuds veckovis. De är ofelbart några av norra Europas mest åtråvärda stolar just nu. Och man tar till alla trix för att förstärka känslan av exklusivitet. Middag bokas online och tidigast två månader innan besöket, kontokortsnummer anges i förväg och eventuella allergier och preferenser avhandlas över mail. Det utgår straffavgift för de som inte dyker upp eller bokar av senare än tre dygn före middag. Du väljer inte meny och klockan 19:00 är det mat, vare sig du vill eller inte.

Den kittlande känslan av att vara utvald förstärks av inramningen. Den lugubert ljussatta lokalen domineras av teppanyaki-hällen och disken som skiljer gästerna från kockandet. Fonden är glasad och bjuder på urban utsikt över kontorslandskap och Taks ena terrass där det festas in på småtimmarna. Bronserade metallskodda väggar kastar vackert sken och anger tonen tillsammans med sten och trä. Detaljerna är sinnrika och taktila; från vackert glaserat stengods till ätverktyg i trä (skedar, gafflar och pinnar), konstfullt glas och en inledande ruff oshibori. Det är genomgående noga utvalt och genomtänkt. Ytterkläderkläderna krokas upp på väggen i resegarderober, exempelvis. Smart. För vi sitter mitt i ett stundtals osande kök.
       Bakom spisen hittas Albin Edberg. Dryckerna står Oscar Lundberg för. De är förställningens självklara huvudrollsinnehavare och kirrar uppgiften galant. Från den inledande handskakningen, lättsamt humoristiska presentationer och djuplodande gastronomiska samtal delar de med sig av kunskap och gästfrihet. Det är lite som att vara hemma hos Albin och Oscar på middag. Den senare är till vardags restaurangchef för hela etablissemanget. Han fasas ut i takt med att Unn sätter sig. Förhoppningsvis kan ersättaren glida in rollen och bilda ett klockrent radarpar med Albin, upplevelsen vilar tungt på dem.
      Det gör den även i högsta grad på oss åtta som sitter uppradade runt hällen. Som gäst är du medskapare. Dynamiken uppstår i samtalet med Albin och Oscar och med dina medätare. En bit in i det 13 nummer som utgör dryckespaketet har de flesta blivit uppsluppet varma i kläderna. När middagen är över vet du var de flesta bor, sysslar med och vad för fantastiska saker de åt på semestern. Det här är inget ställe för förtroliga samtal, en första date eller de riktigt talträngda.

Gastronomiskt är Unn ett självsäkert giftermål mellan Japan och Sverige. Allt tillreds på teppanyaki-hällen och i förekommande fall i filter, bambukorgar, byttor och ishyvlingsmackapär (!). Råvarorna till respektive rätt presenteras först i vackra eklådor, tillagas och ställs upp framför gästen. Det är något omedelbart och inkluderande över det hela: hettan från spisen, oset och ljuden bidrar till en säregen upplevelse.
Presentationerna är genomgående vackra och lutar estetiskt åt Japan. Handlaget är klockrent och fingerfärdigt. Även om samtliga nummer finaliseras framför dig innehåller de mängder av nogsamt förberedda komponenter varav en del har tagit timmar eller rent av dagar att tillreda (tofu och fermenterad svampjus). Rätterna är komplicerade, somliga med en bedövande komplexitet – laddade med så många nyanser och dissonanser att det kan verka överväldigande. Elegansen tar stryk när umami får dominera i snart sagt varje nummer. Men det är kul. Och riktigt gott!

Den enda regelrätt råvarufokuserade rätten är bokstavligen fingerlicking. Fantastiskt marmorerad ribfinger, hastigt stekt i talg med krossad vitlök för att därefter brinna med halm och serveras med ett litet svampjusbett och salt. Vi uppmanas mycket riktigt att äta det flinkt uppskurna köttet med händerna.
Skamlöst lyxig och fullständigt underbar är den skål med ris med smak av kyckling, toppad av snabbscaramblade ägg och ohemula mängder tasmansk vintertryffel som Albin generöst river mitt framför näsan på dig. Du uppmanas att röra om i skålen. Resultatet är en enastående geggamoja.
      Så där trillar det på i väl genomtänkt, utprovad och fint utförd more-is-more-stil. Tofu marinerad i vit soja går i lag med smulor av rökt fläsk, vitkål, olja på jäst majs och toppas av en rejäl klick kaviar. Den senare med fin konsistens och sublim smak kommer från odlad stör i Uruguay. 
      En fint underkokt havskräfta avlockas sin skadjurssötma med hjälp av hampakräm, krondill, wasabiört och hårt stekt blomkål med tydlig beska från kaffe. Venusmusslor och blåmusslor i potatisjus (råsaftcentrifugerad), knapriga bönor övergjutna av vitt te och rimmad rödtunga med torkad pilgrimsmusselrom och tahihi bland andra pregnanta smaksättare, är två andra exempel på den generösa stilen. En avslutande getosttofu med mältad sesam, norsk brunost och fläderstick är alldeles underbar.

Sommelier-Oscar har naturligtvis haft ett styvt jobb att hänga med i Albins smaksvängar. Dryckerna följer samma komplexa anda. De har nogsamt provats ut för att ledsaga respektive rätt. Eller tvärtom. En del nummer har tagits fram eller skruvats till för att matcha något extraordinärt som hamnar i glasen. Högkvalitativ bourgogne, ruggigt bra sylvaner, grüner veltliner och tre sake av ris med varierande poleringsgrad, med olika temperament och serverade vid olika temperatur, är några minnesvärda exempel. Att dricka här är en riktigt rolig resa. Och det är den även för de som avstår alkohol. På Unn serveras även ett virgin-paket med intressanta jästa, macererade, kallpressade och egenhändigt aromatiserade drycker. Vem har sagt att det är tråkigt att vara nykter?
      Under middagen tittar ställets kreativa ledare Frida Ronge in tillsammans med miljardären och hotellmagnaten Peter Stordalen. Det är han som står för investeringarna. Stordalen berättar med ett vinglas i handen att Unn är den enda av Taks avdelningar som inte ger ekonomisk avkastning. Vi är benägna att tro honom, trots att middag med vin landar på 2 690 kronor.
En snygg presentpåse till var och en bättrar på prisvärdet.

Var? Brunkebergstorg 4, Stockholm.

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT GBG: Efter nio år på Biscotti går Patrik Ivanovski från café till restaurang, men tar med sig kaffet. Hiphop i högtalarna och något litet grafitti-inslag utlovas.

    I Vasastan öppnar Gården - en modern nordisk bistro fördelad på tre rum. I ett av rummen finns ett Chef’s Table och i de andra två rummen blir det vinbar med mellanrätter och snacks.

    – Matlagningen inspireras av Göteborg och Bohuslän. Vi vill arbeta organiskt och i perioder kommer vi erbjuda en avsmakningsmeny till vårt Chef’s Table - när vi tycker att vi fått ihop bra rätter. Menyn ska rulla med säsongerna, säger Patrik.


     

  • KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT SVERIGE: När 2018:s nordiska Michelinstjärnor igår presenterades i Köpenhamn tilldelades Björn Frantzén sina efterlängtade tre. Daniel Berlin belönades med ytterligare en.

    Stjärnfall över Sverige när den nordiska upplagan av Guide Michelin igår presenterades. För första gången i Michelinguidens historia har en svensk restaurang belönats med tre stjärnor, guidens högsta möjliga gastronomiska utmärkelse. Juryns motivering löd:

    "Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”.


     

  • KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT STHLM: Klassiska Stockholmskrogen Tranan öppnar ny vinbar i vår och förutom hantverksmässigt vin står mat i säsong och musik på menyn.

    I åtta år har Tranan suktat efter lokalen precis ovanför den befintliga baren. Sedan en tid tillbaka är den deras och i april beräknas lokalen ha omvandlats till vinbar med tillhörande chambre séparée. Vinbaren kommer att rymma cirka 25 sittplatser där hälften kommer att kunna bokas. Resten av platserna ska vara öppna för spontanbesök för de som bara vill slinka in och få ett glas vin och något att äta. Här blir det ingen fast meny utan en svart tavla med några rätter lagade på råvaror i säsong.

    – Vinmässigt kommer baren att vara ett mellanting på systerkrogarna Tranan och Brasserie La Colline med hantverksviner mestadels från familjeägda gårdar där omsorgen om jorden och druvan är i fokus och terroiren får tala istället för olika modifieringar och jäststammar, berättar Anna Mellfors, chefsommelier för gruppen, och fortsätter:


     

  • KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT SUNDSVALL: Att bli en av Norrlands bättre krogar är förhoppningen när far och son Thunholm nu öppnar Köksbaren Hybris. Receptet? Att laga mat de själva gillar.

    Det är inget blygsamt namn de har valt för sin nya restaurang på Sjögatan 7 i Sundsvall. Hybris kommer från grekiskan och betyder ungefär att överträffa gudarna. Familjen Thunholm har en diger matbakgrund. Pappa Mikael som har hand om köket har tidigare bland annat drivit restaurang Grankotten i Sundsvall. Sonen Filip har arbetat på nästan alla bättre krogar i staden.

    – Vi kommer från Sundsvall och hela familjen håller på med mat. Min bror Hampus jobbar på Fäviken och mamma Katarina är också kock. Hon kommer också att hjälpa till, men i en lite mindre omfattning, berättar Filip Thunholm.


     

  • KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: På lördag öppnar Eataly, en 3 000 kvadratmeter stor saluhall i Röda Kvarns gamla lokaler på Biblioteksgatan. Det blir ett matmecka med det bästa Italien har att erbjuda.

    Eataly Stockholm blir den 40:e saluhallen och Sverige 13:e landet i världen som får detta italienska mattempel. Tidigare finns konceptet bland annat i Tokyo, Boston, Köpenhamn, Rom… Till och med på kryssningsfartyg. Eataly skapades av entreprenören Oscar Farinetti med bakgrund inom elekotronikbranschen. Att han sedan satsade sin själ inom matvärlden beror kanske på att han är uppvuxen i slowfood- och tryffelstaden Alba i Piemonte i Italien. En nedlagd vermuthfabrik utanför Turin gav honom inspiration att 2007 öppna en saluhall av idag, dignande av de färskaste bästa italienska råvarorna men också med restauranger, caféer och barer. Nu har konceptet kommit till Stockholm.


     

  • KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT STHLM: Kajsa Åkerblom låter Mexico kommer ännu närmare Sverige när Hjerta nyöppnar i april.

    Det är  svensk-mexikanska smaker som tagit över i köket på Hjerta. Ny krögare efter Malin Söderström är Kajsa Åkerblom.

    – Kajsa har bott och jobbat i Mexico och förälskat sig i det mexikanska köket. Att förena svenska högkvalitativa råvaror med mexikanska kryddor och matlagningssätt fungerar alldeles utmärkt. En hjortstek blir betydligt mer spännande med en het salsa istället för rödvinssås, säger krogens marknadschef Josephine Woll.


     

  • KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT KALIX: Arivds Steakhouse har nyöppnat som Arvids Place och på menyn står rätter Kalixborna aldrig har hört talas om.

    Arvids öppnade 2015 med konceptet att erbjuda det Kalixborna efterfrågade – ett steakhouse med klassiska rätter. En framgångssaga som nu gett råg i ryggen att starta den verksamheten krögarparet alltid drömt om. 

    – Allt eftersom tiden har gått har vi smugit in mer och mer av det vi verkligen vill laga. Nu kändes det som om det var dags att våga ta steget fullt ut, säger Tania Nilsson, som gör allt på Arvids Place, förutom att laga mat.


     

  • KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT STHLM: Opretentiös, nördig enkelhet med stor kvalitet var temat när Dagens Nyheter igår utsåg Stockholms bästa näringsställen. Årets vinnare av Guldraken 2018 är: Soyokaze, Kagges, Brisket and friends, Folii och Fosch artisan pâtisserie.

    Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.” Så lyder motivering för årets vinnare i kategorin Lyxkrog: Soyokaze på Frejgatan där Batjargal Ochirbat har bjudit på sushi efter eget huvud sedan 2016.

    Mellankrogsdraken kammades hem av Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-AlmKagges i Gamla stan. De sätter också fokus på kvalitet och säsongens råvaror med lusten i centrum. ”Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.


     

  • KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT STHLM: I 20 år har Mellqvist Kaffebar livat upp Rörstrandsgatan med stammiskompatibel stämning, året runt-uppvärmd uteservering, kaffe och fikabröd direkt från vagn. Nu är kaffebaren för redo för nästa steg.

    Också på Rörstrandsgatan, bara ett stenkast från kaffebaren har Mellqvist tagit över en frisörsalong och en rökelsebutik. Till sommaren öppnar de sin första egna krog.

    – Vi kommer helt klart ta med oss stämningen och känslan från Mellqvist Kaffebar och även några detaljer i inredning, som golvet till exempel. Men matmässigt blir det något helt annat, säger Andreas Rosenstam som går in som ägare i en ny restaurang tillsammans med Erik Mellqvist och Patrik Asplund, dagens ägare av Mellqvist Kaffebar.


     

  • KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT STHLM: Hamburgerkedja med premiumburgare och ekotänk är nästa satsning för Johan Jureskog.

    Johan Jureskog har hamburgare på hjärna. På restaurang AG har den i alla år spelat en huvudroll på menyn, han har hjälpt McDonalds att utveckla sina och medverkat i tv-programmet ”Världens bästa burgare”. I år öppnar han sin egen kedja Jureskogs, med premiumhamburgare à la fast food – men med stort ekotänk och kött från svenska mjölkkossor. "Det bästa och mest hållbara", enligt Jureskog själv. Brödet kommer att bakas av det ekologiska bageriet Bakery & Spice.

    Första restaurangen kommer att ligga på Jakobsbergsgatan i Stockholm och innan året är slut hoppas Johan att de har öppnat ytterligare två-tre i Stockholm. Inom en 10 års period – föprhoppningsvis 60.


     

White Guide Presentkort