Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Matkvinnor prisade på första Stellagalan

KROGNYTT: Matkvinnor prisade på första Stellagalan
29 jan 2018

KROGNYTT SVERIGE: Efter åratal av manlig dominans på mattävlingar får nu kvinnliga matproffs den uppmärksamhet de förtjänar. Nyinstiftade Stellagalan vill skapa jämlikhet och bättre arbetsmiljö för alla i branschen. Årets Stellakock blev Saori Ichihara.

Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med att förändra mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.”

Så löd juryns motivering för Saori Ichihara, den allra första kock att vinna det nya och banbrytande Stellapriset. Saori Ichihara arbetar på restaurang Ichi på Söder i Stockholm och var en av nio matproffs som igår belönades för sina insatser under 2017.

Pris som bästa bagare fick Maria PrintzPrintz bageri på Stallarholmen, Sara Simu kammande hem priset som årets servitris och 2017 års hederspris fick Karin Fransson.

Stellagalan skapades i början av 2017 av en grupp kvinnor i mat- och mediebranschen som fått nog av den manliga dominansen på världens alla matgalor och ville skapa en förändring. Under hösten blev också ojämlikheten i matvärlden extra tydlig genom #metoo-rörelsen och allt fler, både kvinnor och män har höjt sina röster om utveckling.

– Det var ett helt fantastiskt event i går. Bara kvinnor! Jag och många med mig hade tårar i ögon och ståpäls. Vi var nog många som insåg att vi var med om något alldeles unikt.  Jag ser Stellagalan som ett sätt att trycka in oss i framtiden. Om några år hoppas jag att vi kan avskaffa galan genom att matbranschen i Sverige förhoppningsvis kommer att se helt annorlunda ut, säger Anna Lind Lewin, en av medarbetarna i arbetsguppen kring Stella-galan.

Stellagalan leddes av Sissela Kyle på Eriks Gondolen. 

Samtliga STELLA-vinnare med motivering:

Årets STELLA – Bagare 2017: Maria Printz
Denna bagare snålar varken med kunskap, kärlek eller smör. Utöver att vara hantverksskicklig och en påhittig entreprenör är hon också en generös ”medmatmänniska” som genom åren har satt ett stort och gott avtryck i bagerivärlden.

Årets STELLA – Bartender 2017: Josephine Sondlo
Att använda ordet ”proffs” för att beskriva denna bartender ter sig nästan som en underdrift. Med gedigen kunskap, stor passion och ett unikt hantverk lyckas hon imponera på såväl amatörer som cocktail-nördar. Man kan alltid räkna med en smakupplevelse utöver det vanliga när man blir serverad av denna stjärna.

Årets STELLA – Kock 2017: Saori Ichihara
Vinnaren har med sin unika gastronomiska röst varit med och förändrat mat-Sverige. Ständigt utmanar hon sig själv, sina kollegor och sina gäster både smakmässigt och visuellt. Därtill har hon en ödmjuk inställning och en enorm positivitet som gör henne till en sann förebild och ledstjärna.

Årets STELLA – Konditor: Liv Sandberg
Med sina konstnärliga och mästerligt utförda tårtor har denna konditor slagit världen med häpnad. Hennes många vinster i tävlingar på både svensk och internationell nivå visar på ett enormt driv och stor skicklighet. Sammantaget är hon, med sitt kunnande, sitt mod och sina goda smaker en sann förebild för konditorer.

Årets STELLA – Media 2017: Anna och Fanny Bergenström
Skapare av tusentals lustfyllda, lättförståeliga och pålitliga recept som lagats av läsare gång på gång… Alltid med en egen ton, och ofta med en förbättring av grundreceptet. Dessa vinnares inflytande över svenska folkets matvanor har varit – och är fortsatt– stort. Tillsammans visar de att det går att vara klassisk och toppmodern på samma gång.

Årets STELLA – Mentor 2017: Malin Söderström
Vinnaren har under sin karriär – på ett både prestigelöst och ödmjukt sätt – stöttat och lyft andra kvinnor i branschen. Samtidigt har hon modigt utmanat sig själv att gå utanför sin ”comfort zone”, och peppat andra att våga göra detsamma. Vinnaren är helt enkelt en solklar förebild – som matlagare, chef och krögare.

Årets STELLA – Servis 2017: Sara Simu
Med hängivenhet om de små detaljerna och ett utpräglat sinne för restaurangens flöde visar denna vinnare sin breda kompetens inom service. Den djupa kunskapen om såväl den lokala omgivningen som råvarorna på tallriken och i glaset förmedlas med en värme som ger mersmak, och är ett strålande exempel på ett levande restaurang-Sverige utanför de stora städerna.

Årets STELLA – Sommelier 2017: Beatrice Becher
Som en av Sveriges stora dryckesprofiler har hon ingjutit respekt hos kollegor med sina djupa kunskaper om vin och det medföljande sommelierhantverket. Med flertalet imponerande placeringar på prispallar både i och utanför Sverige, och som omtyckt poddpratare och frontfigur på en av Stockholms bästa vinbarer är hon en självklar vinnare.

Årets STELLA – Hederspris 2017: Karin Fransson
Med passion och uthållighet inom många områden har denna matnestor inspirerat generationer av svenska kockar. Hennes banbrytande matlagning kännetecknas av stor kärlek till råvarorna. Den ständiga platsen i toppskiktet i mat-Sverige, parat med hennes inspirerande livsgärning gör henne till en mycket värdig och självklar vinnare.

Foto: Susanne Wahlström

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT GBG: Efter nio år på Biscotti går Patrik Ivanovski från café till restaurang, men tar med sig kaffet. Hiphop i högtalarna och något litet grafitti-inslag utlovas.

    I Vasastan öppnar Gården - en modern nordisk bistro fördelad på tre rum. I ett av rummen finns ett Chef’s Table och i de andra två rummen blir det vinbar med mellanrätter och snacks.

    – Matlagningen inspireras av Göteborg och Bohuslän. Vi vill arbeta organiskt och i perioder kommer vi erbjuda en avsmakningsmeny till vårt Chef’s Table - när vi tycker att vi fått ihop bra rätter. Menyn ska rulla med säsongerna, säger Patrik.


     

  • KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT SVERIGE: När 2018:s nordiska Michelinstjärnor igår presenterades i Köpenhamn tilldelades Björn Frantzén sina efterlängtade tre. Daniel Berlin belönades med ytterligare en.

    Stjärnfall över Sverige när den nordiska upplagan av Guide Michelin igår presenterades. För första gången i Michelinguidens historia har en svensk restaurang belönats med tre stjärnor, guidens högsta möjliga gastronomiska utmärkelse. Juryns motivering löd:

    "Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”.


     

  • KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT STHLM: Klassiska Stockholmskrogen Tranan öppnar ny vinbar i vår och förutom hantverksmässigt vin står mat i säsong och musik på menyn.

    I åtta år har Tranan suktat efter lokalen precis ovanför den befintliga baren. Sedan en tid tillbaka är den deras och i april beräknas lokalen ha omvandlats till vinbar med tillhörande chambre séparée. Vinbaren kommer att rymma cirka 25 sittplatser där hälften kommer att kunna bokas. Resten av platserna ska vara öppna för spontanbesök för de som bara vill slinka in och få ett glas vin och något att äta. Här blir det ingen fast meny utan en svart tavla med några rätter lagade på råvaror i säsong.

    – Vinmässigt kommer baren att vara ett mellanting på systerkrogarna Tranan och Brasserie La Colline med hantverksviner mestadels från familjeägda gårdar där omsorgen om jorden och druvan är i fokus och terroiren får tala istället för olika modifieringar och jäststammar, berättar Anna Mellfors, chefsommelier för gruppen, och fortsätter:


     

  • KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT SUNDSVALL: Att bli en av Norrlands bättre krogar är förhoppningen när far och son Thunholm nu öppnar Köksbaren Hybris. Receptet? Att laga mat de själva gillar.

    Det är inget blygsamt namn de har valt för sin nya restaurang på Sjögatan 7 i Sundsvall. Hybris kommer från grekiskan och betyder ungefär att överträffa gudarna. Familjen Thunholm har en diger matbakgrund. Pappa Mikael som har hand om köket har tidigare bland annat drivit restaurang Grankotten i Sundsvall. Sonen Filip har arbetat på nästan alla bättre krogar i staden.

    – Vi kommer från Sundsvall och hela familjen håller på med mat. Min bror Hampus jobbar på Fäviken och mamma Katarina är också kock. Hon kommer också att hjälpa till, men i en lite mindre omfattning, berättar Filip Thunholm.


     

  • KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: På lördag öppnar Eataly, en 3 000 kvadratmeter stor saluhall i Röda Kvarns gamla lokaler på Biblioteksgatan. Det blir ett matmecka med det bästa Italien har att erbjuda.

    Eataly Stockholm blir den 40:e saluhallen och Sverige 13:e landet i världen som får detta italienska mattempel. Tidigare finns konceptet bland annat i Tokyo, Boston, Köpenhamn, Rom… Till och med på kryssningsfartyg. Eataly skapades av entreprenören Oscar Farinetti med bakgrund inom elekotronikbranschen. Att han sedan satsade sin själ inom matvärlden beror kanske på att han är uppvuxen i slowfood- och tryffelstaden Alba i Piemonte i Italien. En nedlagd vermuthfabrik utanför Turin gav honom inspiration att 2007 öppna en saluhall av idag, dignande av de färskaste bästa italienska råvarorna men också med restauranger, caféer och barer. Nu har konceptet kommit till Stockholm.


     

  • KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT STHLM: Kajsa Åkerblom låter Mexico kommer ännu närmare Sverige när Hjerta nyöppnar i april.

    Det är  svensk-mexikanska smaker som tagit över i köket på Hjerta. Ny krögare efter Malin Söderström är Kajsa Åkerblom.

    – Kajsa har bott och jobbat i Mexico och förälskat sig i det mexikanska köket. Att förena svenska högkvalitativa råvaror med mexikanska kryddor och matlagningssätt fungerar alldeles utmärkt. En hjortstek blir betydligt mer spännande med en het salsa istället för rödvinssås, säger krogens marknadschef Josephine Woll.


     

  • KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT KALIX: Arivds Steakhouse har nyöppnat som Arvids Place och på menyn står rätter Kalixborna aldrig har hört talas om.

    Arvids öppnade 2015 med konceptet att erbjuda det Kalixborna efterfrågade – ett steakhouse med klassiska rätter. En framgångssaga som nu gett råg i ryggen att starta den verksamheten krögarparet alltid drömt om. 

    – Allt eftersom tiden har gått har vi smugit in mer och mer av det vi verkligen vill laga. Nu kändes det som om det var dags att våga ta steget fullt ut, säger Tania Nilsson, som gör allt på Arvids Place, förutom att laga mat.


     

  • KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT STHLM: Opretentiös, nördig enkelhet med stor kvalitet var temat när Dagens Nyheter igår utsåg Stockholms bästa näringsställen. Årets vinnare av Guldraken 2018 är: Soyokaze, Kagges, Brisket and friends, Folii och Fosch artisan pâtisserie.

    Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.” Så lyder motivering för årets vinnare i kategorin Lyxkrog: Soyokaze på Frejgatan där Batjargal Ochirbat har bjudit på sushi efter eget huvud sedan 2016.

    Mellankrogsdraken kammades hem av Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-AlmKagges i Gamla stan. De sätter också fokus på kvalitet och säsongens råvaror med lusten i centrum. ”Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.


     

  • KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT STHLM: I 20 år har Mellqvist Kaffebar livat upp Rörstrandsgatan med stammiskompatibel stämning, året runt-uppvärmd uteservering, kaffe och fikabröd direkt från vagn. Nu är kaffebaren för redo för nästa steg.

    Också på Rörstrandsgatan, bara ett stenkast från kaffebaren har Mellqvist tagit över en frisörsalong och en rökelsebutik. Till sommaren öppnar de sin första egna krog.

    – Vi kommer helt klart ta med oss stämningen och känslan från Mellqvist Kaffebar och även några detaljer i inredning, som golvet till exempel. Men matmässigt blir det något helt annat, säger Andreas Rosenstam som går in som ägare i en ny restaurang tillsammans med Erik Mellqvist och Patrik Asplund, dagens ägare av Mellqvist Kaffebar.


     

  • KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT STHLM: Hamburgerkedja med premiumburgare och ekotänk är nästa satsning för Johan Jureskog.

    Johan Jureskog har hamburgare på hjärna. På restaurang AG har den i alla år spelat en huvudroll på menyn, han har hjälpt McDonalds att utveckla sina och medverkat i tv-programmet ”Världens bästa burgare”. I år öppnar han sin egen kedja Jureskogs, med premiumhamburgare à la fast food – men med stort ekotänk och kött från svenska mjölkkossor. "Det bästa och mest hållbara", enligt Jureskog själv. Brödet kommer att bakas av det ekologiska bageriet Bakery & Spice.

    Första restaurangen kommer att ligga på Jakobsbergsgatan i Stockholm och innan året är slut hoppas Johan att de har öppnat ytterligare två-tre i Stockholm. Inom en 10 års period – föprhoppningsvis 60.


     

White Guide Presentkort