Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

26 apr 2018

WHITE GUIDE: I samband med GastroNord delades priset 100% cirkulärt ut för andra gången. Priset som instiftats av White Guide på initiativ av Stockholm Gas ges till en restaurang som arbetar långsiktigt för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

Restaurangerna har själva nominerat sig genom att lämna in bidrag som sedan bedömts av en jury bestående av representanter från White Guide samt partners och intressenter: Coest, GastroNord, Hörselskadades Riksförbund i Stockholm, Karma, KRAV och Stockholm Gas.

100% CIRKULÄRT TILLDELAS KALF & HANSEN, Stockholm

Motiveringen lyder: Närmare 100% ekologiskt och närmare 0% svinn. Siffrorna säger egentligen mer än ord – och årets mottagare har verkligen koll på hela flödet från råvara till avfall. Man arbetar på ett medvetet sätt för att applicera företagets miljöfilosofi och åtaganden i alla led – från personalens kläder, över kökets energiförbrukning och transporter till att genom både via sociala medier och inne på restaurangen visa sina gäster att ett cirkulärtänk är en integrerad och omistlig del av företagets kärna.

Vi är stolta och glada över att än en gång få möjlighet att dela ut hållbarhetspriset 100% cirkulärt, som i år gick till Kalf & Hansen. Att etablera ett cirkulärt perspektiv i restaurangens alla verksamheter är svårt, men årets vinnare har briljerat med sin ihärdighet. Jag tror att restaurangbranschens stora engagemang för närproducerat, ekologiskt och småskaligt kommer leda till att intresset för hållbar tillagning även fortsättningsvis ökar. Med priset 100% cirkulärt vill vi uppmuntra ännu fler restauranger att gå över till att såväl laga mat som värma upp sina uteserveringar med biogas,” säger Renée Josefson VD Stockholm Gas

Allt fler restauranger i Stockholm förstår nyttan med biogas och att biogasen är en del av matens kretslopp. Måltiden som blir över blir till biogas som är en högvärdig energi med hög miljöprestanda och till biogödsel som stimulerar nya grödor som också hamnar på restaurangernas meny,” avslutar Melanie Sjögren hållbarhetsansvarig Stockholm Gas.

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Prime Grill öppnar på Avenyn

    KROGNYTT: Prime Grill öppnar på Avenyn

    KROGNYTT GBG: I helgen slog Avenyfamiljen upp dörrarna till Prime Grill på Kungsportsavenyn 5 i Göteborg. Fokus ligger på kött från hela världen och med en helt ekologisk vinlista.

    Konceptet är enkelt: Gästerna väljer en köttbit, exempelvis tournedos från Brasilien, kalvribs från Uruguay, lamm från Nya Zeeland, wagyu från Australien eller kanske t-bone från Sverige.

    – Urvalet av köttdetaljer är gjort efter ett flertal provningar, där marmorering har varit en avgörande faktor, säger Tobias Hamberg, VD för Avenyfamiljen som också bland annat driver Tyska Bron och Yaki-Da.


     

  • KROGNYTT: Wade Brown på egen adress i Malmö

    KROGNYTT: Wade Brown på egen adress i Malmö

    KROGNYTT MALMÖ: Wade Brown, som arbetat på flera Malmörestauranger och sedan två år driver Pink Head Noodle Bar i Malmö Saluhall, expanderar i vår på egen adress.

    Det är Sydsvenskan som rapporterar att Wade Brown, från Australien, tagit över tidigare Lima 78:s lokal på Norra Vallgatan. Efter renovering öppnar i vår restaurangen, vars namn och koncept ännu inte är spikat. Ett stenkast bort fortsätter Pink Head Noodle Bar, som varit med sedan öppningen av Malmö Saluhall i november 2016, som vanligt. Wade Brown har tidigare arbetat på Malmörestauranger såsom Bastard, Belle och Kv. Åkern.

    – Målet har alltid varit att äga en egen restaurang och Pink Head Noodle Bar har gjort att jag fått ihop pengar till det, berättar Wade Brown för Sydsvenskan. 


     

  • KROGNYTT: Färgstarkt i gammal miljö

    KROGNYTT: Färgstarkt i gammal miljö

    KROGNYTT LUND: I ett före detta färgeri med anor från 1700-talet öppnar Marcus Nyberg och Fredrik Lundegård i april sitt tredje ställe i Lund. Den här gången blir det Färgstarkt, en slags modern pub – fast ändå inte.

    Det var fastighetsägaren som frågade om Marcus Nyberg och Fredrik Lundegård, som i Lund driver Mat & destillat och På Skissernas, ville titta på den gamla industrilokalen på Stora Södergatan 8 där Borgs färgeri och väveri en gång legat.

    – Vi fastnade för kryssvalven av tegel som byggdes på 1800-talet för att stärka taket i syfte att ha stora färgkar på våningen ovanför. Tankarna på en slags pub kom direkt. Men inte pub i vanlig bemärkelse. Bara namnet för tankarna till något mossigt brittiskt och det vill vi inte. Vi vill göra en modern, mysig bar där man också ska kunna äta något gott och enkelt, berättar Fredrik Lundegård.


     

  • KROGNYTT: Bröderna Lexö bjuder gohäng på Koks

    KROGNYTT: Bröderna Lexö bjuder gohäng på Koks

    KROGNYTT GBG: I ett gammalt 1800-talshus på Vasagatan 9 i Göteborg har Oscar och Fredrik Lexö öppnat krogen Koks, med husmanskost till lunch och mellanrätter med nordisk touch på kvällen. 

    Bröderna Lexö kommer från en matfamilj som bland annat drivit sommarkrogen Lexö på Resö i nio år. Namnet Koks blev givet, eftersom huset en gång ägdes av grosshandlaren August T Carlsson som handlade med just koks. Här ansvarar Oscar Lexö för köket medan brodern Fredrik tar hand om matsalen.

    – Där vi nu har köket och baren stod tidigare en gammal koksbrännare på tre och ett halvt ton. Den värmde hela huset och symboliserar hjärtat och kärleken, precis det som känns viktigt på Koks, berättar Oscar Lexö.

    På luncherna satsar bröderna på säsongsbaserad husmanskost. Varje dag en rätt från havet, en rätt från landet och en i det gröna.

    – Koks ska vara ett mysigt ställe utan stress. Man kan gärna sitta länge och äta och ta ett glas vin eller en öl. En riktigt ”golunch” ska det vara. På kvällarna blir det mellanrätter med nordiska smaker. ”Dela me dej”, står det i menyn. Det kan vara tunt skivad rå pilgrimsmussla och havskräfta serverade med rostad vitlöks- och citronolja och hemgjorda räkchips. Eller hemmagjord blodpudding. Vi gör allt själva, från grunden. Och vi vill ta vara på allt, säger Oscar Lexö.


     

  • NYTESTAT: Farm Restaurant & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Farm Restaurant & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Hantverksbryggeri vinner kretsloppet med avskalade smaker

    MYCKET GOD KLASS

    Farm Restaurant & Bar
    Frihamnsgatan 26
    115 56 Stockholm
    farmrestaurant.se

    VARJE AMBITION ATT GÖRA Stockholms krogkarta lite större och sträcka sig längre ut från tullarna uppskattas – och den här gången är det Stockholm Brewing som står för initiativet. Hantverksbryggeriet inledde sitt ölmakeri i ett garage på Södermalm och när de efter åtta år växte ur sina lokaler var det Magasin 3 i Frihamnen som lockade. I höst har produktionen flyttat dit och växlat upp. Men i samband med det öppnade också Farm Restaurant & Bar med enorma fönster rakt in till ölproduktionen.
          Öllistan är såklart av det längre slaget med 20 kranar fyllda av Stockholm Brewings egna drycker, collabs och kompisbryggerier från Sverige och andra länder. Vindrickaren har ett spännande naturvinssortiment att orientera i. 
          Råvarorna till maten kommer mestadels från Karshamra Trädgård söder om Stockholm som restaurangen drivs tillsammans med


     

  • Ge bort Sveriges nördigaste gastromagasin i julklapp

    Ge bort Sveriges nördigaste gastromagasin i julklapp

    WHITE PAPER: White PAPER är White Guide-redaktionens trend- och reportagemagasin packat med inspiration, aktualiteter, insikter och initierade reportage om råvaror, gastronomi, drycker, matsals- och servicetrender och alla satsningar som driver Sverige som mat- och krognation framåt. Ett gastronomiskt magasin för proffs och passionerade amatörer.

    Varje nummer innehåller djuplodande reportage, riktig långläsning uppblandat med roliga notisblock och initierade trendspaningar. Givetvis med ett myller av människor – inträngande personjournalistik och unika inblickar bakom kulisserna i det dynamiska kroglivet.

    White PAPER utkommer med fyra nummer om året.

    JULERBJUDANDE: Maila din beställning till order@whiteguide.se.

    Inkludera adress till den som ska få prenumeration och låt oss veta om du vill den börjar med nr 4/18 som utkom 4 december eller nr 1/19 som utkommer 6 mars.


     

  • KROGNYTT: Nu kan man ta en Klunk på Poppels

    KROGNYTT: Nu kan man ta en Klunk på Poppels

    KROGNYTT VÄSTSVERIGE: Poppels bryggeri i Jonsered öppnar restaurang och bryggeripub. Här ligger fokus på kombinationen mat och öl.

    Det är Beernews som rapporterar om den nya satsningen. Bakom ligger Poppels VD Mats Wahlström tillsammans med Nicke Johansson och Hans Bodell – de två sistnämnda driver också Jernbruket i Floda. Kock är Jack Thorogood. Planen är att börja med burgare men gradvis expandera menyn.

    – Det har alltid varit viktigt med kombinationen mat och öl för Poppels, och vi har hela tiden velat ha en restaurang, säger Mats Wahlström till Beernews.


     

  • KROGNYTT: Inspiration från Little Italy hos Ciccio's

    KROGNYTT: Inspiration från Little Italy hos Ciccio's

    KROGNYTT STHLM: Ett stycke Little Italy har kommit till Östermalm. Nyöppnade Ciccio’s på Nybrogatan 21 serverar italienska klassiker à la Lady och Lufsen.

    I november öppnade Italianogruppen Ciccio’s som ska föra tankarna till New York, Robert De Niro och alla mysiga små italienska krogar som figurerar i filmer och tv-serier. Namnet betyder ungefär "knubbig pojke" och ska föra tankarna till italienarnas förhållande till maten; stora middagsbord där familj och vänner umgås, äter och njuter i timmar.


     

  • KROGNYTT: Spisa stänger – Spanska Köket öppnar

    KROGNYTT: Spisa stänger – Spanska Köket öppnar

    KROGNYTT GBG: Krögaren Peter Segerdahl tar över efter krögarparet Björn och Sofie Persson på Spisa Matbar på Övre Husargatan 3 i Göteborg. När Spanska Köket öppnar i april blir det ännu mera spanskt på menyn.

    Den 29:e december stänger Spisa Matbar, en av Göteborgs käraste kvarterskrogar, igen för gott.

    ¬– Det har varit härliga år och det känns vemodigt att lämna Spisa. Men vi vill lämna på topp och lägga mer energi på våra övriga restauranger, berättar Björn Persson som 2016 fick White Guidens pris för Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Han och hans fru Sofie Persson driver också Koka, Familjen och Björns bar i Göteborg och dessutom sommarkrogen Perssons på kajen i Hunnebostrand.

    Från början fokuserade Spisa Matbar på det franska köket, sedan blev det mer spanskt på menyn för att den senaste tiden fortsätta söderut över Medelhavet till Nordafrika. Nu när Peter Segerdahl tar över går ”resan” tillbaka till Spanien. Och stammisarna på Spisa behöver inte deppa ihop eftersom de allra flesta i både kök och i servis stannar hos Peter.


     

  • KROGNYTT: Nytt liv åt anrika Mosebacke

    KROGNYTT: Nytt liv åt anrika Mosebacke

    KROGNYTT STHLM: En ny köksmästare vid grytorna – i början av 2019 är det Mikael Bergsten som tar över grytorna på Mosebacke Etablissement på Söder.

    Allt är fortfarande i sin linda men Mikael Bergsten har redan börjat att jobba med förändringsarbetet.

    – Hållbarhetskonceptet och det gröna kommer vi att hålla fast vid. Men vi breddar också menyn med mer kött, fisk och skaldjur. Publiken är stor och blandad och vi vill att det ska finnas något för alla. Vi kommer att jobba säsongsbaserat och med så mycket lokala råvaror vi kan, säger Mikael Bergsten som nu lämnar Vigårda restauranger för att ta över en av Stockholms äldsta krogar, med anor från 1700-talet.


     

White Guide Presentkort